Rügen en Texel

      zijn met elkaar verbonden.........

 

 

Bezoek aan Bergen op Rügen (06-2018)
Op Koningsdag, vrijdag 27 April, vertrokken we met de boot van 8 uur naar Duitsland. Dat is een gek gevoel; weggaan op een feestdag. We reden tussen de kinderen met hun verkoop-kleedjes door de straat uit. Maar het bood ook kansen: iedereen had iets oranjes aangetrokken of opgezet. Zo kwamen we aan in Bergen, vele uren later dan verwacht vanwege lange files. Toen dachten we: nu zal er wel niemand meer zijn, we moeten vast ons eigen gastgezin opzoeken”. Maar niets was minder waar! Op de trappen van het Gemeindehaus stonden ze klaar; vijf koperblazers zetten het Wilhelmus in, er was oranjebitter en heerlijk eten. De zaal was versierd met oranje tulpen! Voor velen een hartelijk weerzien.

Zaterdagochtend reden we naar het Insel Ummanz. Rügen bestaat uit meerdere eilanden en eilandjes. Op Ummanz bezochten we eerst een voormalige boswachterswoning. En liepen we langs de enige kaarsrechte bosweg die er op Rügen bestaat. Het was heerlijk weer dus aan het eind volgde een picknick. ’s Middag kregen we een rondleiding en proeverij in een stokerij voor brandewijn en likeur. Plaatselijk verbouwde vruchten worden daar verwerkt tot bio-likeur en “Brand”. Net niet aangeschoten keerden we terug naar Bergen waar ’s avond een door velen samengesteld buffet volgde. De avond werd besloten met een foto-presentatie over de natuur op Rügen en muziek door de jongerenband van de gemeente.
Zondagochtend volgde de dienst waarin twee lectoren en onze eigen dominee Wikke voorgingen. Als groep boden we twee liedboeken aan; het nieuwe Liedboek voor Huis en Kerk en het Katholieke liedboek voor Liturgie. Ds. Hans vertelde dat er tot zijn vreugde voor het eerst een Duitstalig lied in is opgenomen. (Der Mond ist aufgegangen, lied 246).
Na de lunch met Kaffee und Kuchen ging het naar het stadje Puttbus. Een prachtig 18e eeuws theater hebben ze daar gerestaureerd. We kregen er een rondleiding en aan het eind van de middag een prachtig pianoconcert van de pianiste Gerlint Böttcher. Rond 21 uur waren we terug voor een maaltijd in de gastgezinnen.
Maandag was een “vrije dag”. Ieder koos een eigen bestemming of bezigheid. Wij gingen naar Stralsund , op het vaste land , waar één van de jongeren (Rica Rehfeld) voor de jongeren een privé-rondleiding verzorgde in het Duits en Engels. Die ging door het Kultur-Historisches Museum waar zij werkt. Anderen bezochten een markt of pottenbakkerij.
De laatste avond bestond uit een “Grillen” (barbecue) aan de rand van de Greifswalder Bodden, in het idyllische dorpje Neuendorf. De dorpsgemeenschap had daar een “Gemeinschaftshaus” vernieuwd waar we gebruik van konden maken.
Tijdens en tussen al die activiteiten door blijft het gesprek met onze Duitse vrienden over ons geloof en persoonlijk leven, altijd getekend door uitwisseling over onze verschillende achtergronden, het allerbelangrijkst. Juist die terugkerende ontmoeting maakt ieder bezoek zo waardevol.   Hans en Wikke Marseille-Huizing


Van eiland naar eiland. (10-2017)   

In het weekend , van 21/10-25/10, waren er 15 mensen uit Rügen op bezoek. Ze kwamen in de Gemeindebus en een paar auto's zaterdagavond aan. Na een gezamenlijke ontvangst vertrok ieder naar het gastgezin. Het weerziens was van beide kanten warm.
De zondagse kerkdienst is een hoogte punt in de uitwisseling. Het interview, waarin de vragen in het Duits werden gesteld en "Luther" in het Nederlands antwoordde, was heel beeldend. En zowel de Duitse als de Nederlandse Luthertjes smaakten goed.
Koffiedrinken en een foto maken voor de krant, het hoorde erbij.

    

's Middags de wandeling "Skéép en Lantskap" viel een beetje in het water, maar gelukkig was daar het trekpontje. Bij de maaltijd in de Burght hoorden we als Tischrede hoe de kerkendag in Berlijn was geweest. Ook ontvingen we een boek over Luther.
Met de tekst: Des christen herz auf rosen geht, wenn's mitten unterm kreuze steht.

Mooi op tafel waren de placemats, een terugblik op de 25 jaren vriendschap, en de Lutherroos als onderzetter. Als antwoord op de 95 stellingen stonden er 95 eieren op tafel : "Je mag je waarheid verkondigen zoals je wilt, maar houd je medemens in ere en gaaf."
Maandag een vrije dag, die is goed ingevuld. De jongeren gingen naar Amsterdam. Zij hadden vaak een eigen programma, dinsdag schaatsen in Alkmaar. Dinsdag een dagje de Waal. Bezoek aan het Cultuur Historisch museum, lunch in het dorpshuis, rondwandeling, in de regen helaas, door Nieteke Roeper.
Rondleiding in de kerk door Bert Kooiman en als afsluiting een orgelbespeling door Dyo Wassink op beide orgels en zongen samen. We aten in de R.K.pastorie van den Burg, de vismaaltijd veranderde in stamppotten, ook heel lekker! Ieder ontving als aandenken een kaars met vignet. Woensdagmorgen zwaaiden we de Rügenaren uit, tot volgend jaar!
Namens de Rügengroep Janneke Tolsma. 

Van eiland naar eiland (09-2017)
Dit jaar is het 25 jaar geleden dat we met een geloofsdoek naar Rügen zijn gegaan. Vanaf die tijd is er een jaarlijkse uitwisseling met de Evangelische Kirchengemeinde van de Marienkerk te Bergen. In oktober komt een groep naar Texel, op zondag 22 oktober in de Burght.
We hopen op een feestelijke dienst.
De voorbereiding is begonnen, maar wie graag mee wil doen is van harte welkom!
Namens de Rügengroep, Janneke Tolsma.

Jeugdprogramma Rügenreis.
(10-2016)

Elias Marseille

Een paar weken terug stapten mijn broertje, zusje en ik in de auto om een belachelijk lang eind te rijden. Bijna een hele dag zaten we in de auto om uiteindelijk aan te komen op Rügen. Het was onze tweede keer op het eiland, en toen we de laatste kilometer reden begonnen we wat dingen te herkennen.

De afgelopen jaren waren er twee jongeren van Rügen waar we vooral veel mee spraken, Julian en Rica. Helaas waren zij allebei ouder geworden en hadden zij belangrijker dingen te doen (respectievelijk ambulances rijden in Bremen en verkozen worden bij een jeugdorganisatie). Ik vond dit echt heel erg jammer.

Maar het bleek ook een positieve uitwerking te hebben. De twee meisjes waar we tijdens ons verblijf mee optrokken (Hanna en Ruthi) leerde ik nu namelijk veel beter kennen. Zij hadden zich vorig jaar een beetje op de achtergrond gehouden.

We deden een heleboel leuke dingen terwijl we daar verbleven. Zo gingen we midden in de nacht naar een oude ruïne, bezochten hun school en gingen we veel naar het strand.

Vooral het bezoeken van de school vond ik heel interessant. We waren te gast in een Engelse les, en het was de bedoeling dat ze ons vragen in het Engels zouden stellen. Helaas bleek dat ze weinig bakten van Engels en geen vragen voor ons hadden.

Met als gevolg dat ik toen maar gewoon in het Duits vragen ben gaan stellen. Dat vonden ze veel gemakkelijker.

Ik vroeg naar aanleiding van hun afkeer naar Engels wat er dan mis mee was. Ze vertelden dat ze er nooit in aanraking mee kwamen. Engelse films worden standaard ingesproken, ook voor volwassenen. Duitse muziek is net zo populair als Engelse, en verder is de Duitse markt voor entertainment groot genoeg om niet afhankelijk te zijn van angel- Saksische input.

Het vertelde mij iets over de Duitse cultuurgebied, en liet mij nadenken over ons eigen land. Hier komen alle bovenstaande voorbeelden namelijk wel voor. Is dat armoede? Of zijn de Duitsers gewoon koppig en eigengereid?

En als ik kijk naar het aantal uren dat ik en mijn geschwister (broertje en zusje) doorbrengen op Youtube kijkend en luisterend naar Engelstalige kanalen, dan snap ik ook dat mijn zusje echt heel veel beter Engels spreekt dan Ruthi.

Toen ik terug was op Texel probeerde ik deze verkregen inzichten nog wel te delen, maar je moet het meegemaakt hebben om écht te begrijpen. Daarom denk ik dat dit soort reizen heel erg waardevol zijn.

Wat deze reizen voor mij en mijn familie makkelijker zou maken is het volgende: Het is heel vervelend als je het grootste deel van de eerste week van het nieuwe schooljaar mist. Dat was nu het geval.

Ik ben nog steeds bezig met het wegwerken van de achterstand die ik van onze mini-vakantie overhield. Daarom zou ik willen voorstellen om de reis de volgende keer in een vakantie te plannen. Dan kunnen mijn geschwister en ik onbezorgd mee doen aan de uitwisseling. Want geloof me, er is niets vervelender dan terugkomen van een heerlijke dag op het Duitse strand, en je dan bedenken dat je nog iets moet versturen/beantwoorden/maken. Elias Marseille

  

Van eiland naar eiland (10-2016)
In het 25ste jaar dat de contacten tussen Texel en Rügen bestaan, was het onze beurt om op reis te gaan naar dat andere eiland in de Oostzee.

Met 13 mensen vertrokken we op 8 september. Na een warme, voorspoedige reis was het een hartelijk weerzien met onze vrienden op Rügen. Meteen al hele gesprekken en plannen maken voor de volgende dag, die we naar eigen keuze mochten invullen.

Een paar van ons wilden graag naar Hiddensee, een klein eiland ten westen van Rügen. Er rijden daar geen auto’s, wel paard en wagens en fietsen. Een steile kust en een zandstrand, oude bomen, mooi museum en veel toeristen, maar toch veel rust.

De volgende dag trokken we met de hele groep naar een prachtig deel van Rügen, Mönchgut. Daar, in Middelhagen, bezochten we een oude school, waar we keurig in de bankjes zaten en een uur les kregen van een “oude schooljuf”.

Na de picknick in de schaduw maakten de meesten een mooie wandeling naar een hoog punt met een geweldig uitzicht.

’s Avonds zaten we in de “Witte Schakel” waar onze vrienden hadden gezorgd voor een “crimi-diner”. Hans Marseille heeft daar een beeldend verhaal verteld bij het overhandigen van de cadeaus voor onze gastgezinnen. Dat waren n.l. dienbladen met de afbeelding van de “Dokter Wagemaker”, gesponsord door de Teso.

Zondagmorgen tijdens de dienst heeft Wikke het woord gedaan. Ze vertelde dat we op Texel in september aandacht besteden aan het Hooglied, het Lied der liederen, over de liefde.

Het cadeau dat zij overhandigde was een reproductie van een schilderij van Chagall over het Hooglied.

Als Texelse groep zongen we lied 808: In diepe nacht ben ik gegaan. Na de dienst was er op het kerkplein Kaffee mit Kuchen en alle gelegenheid om gezellig bij te praten. ’s Middags rijden we naar Boldewitz om een prachtig koetshuis te bezichtigen. Binnen krijgen we ook uitleg bij de mooie schilderingen op behang.

Als afsluiting gaan we in de naastgelegen kapel en zingen Laudate omnes gentes.

Daarna reden we naar een plek aan het water waar we tot zonsondergang bleven. Sommigen hadden veel last van muggen, anderen namen een frisse duik.

Maandagmorgen vroeg uit de veren voor de terugreis, waarbij we uitgezwaaid werden door onze vrienden. ’s Avonds zijn we weer veilig op Texel gearriveerd, voldaan na fijne dagen met elkaar. Volgend jaar komen zij hopelijk weer hier.

Namens de Rügengroep, Ria Witte

Van eiland naar eiland (12-2015)
Van 24 tot 28 oktober waren onze Rügen gasten  (22 personen) weer op Texel. Na ons welkom en gezellig samenzijn ging ieder naar het gastgezin. Enkelen hebben nog de toren beklommen i.v.m. “de nacht van de nacht”.
    Zondag was de kerkdienst in “de Burght” met als thema “Genius Loci”. Dit was een bijzonder samenzijn met een rondgang door de kerk langs “Plaatsen van de Geest”. Onze gasten brachten een doek mee waar indrukken en herinneringen op staan. ’s Middags bezochten we de Hors, prachtige zonsondergang en ... chocolademelk, speculaas en juttertje. We aten gezamenlijk in de “Witte Burcht” en de dag werd afgesloten in de R.K. kerk met een bijbelverhaal en gregoriaanse gezangen door het herenkoor. Evenals ’s morgens in de dienst zongen we samen het lied: Als God ons thuisbrengt.
    Maandag was een dag die ieder met zijn gasten kon doorbrengen. De grote jeugd was een dag naar Amsterdam, met o.a. het Rijksmuseum.
    Dinsdag naar “Brakenstein”. Wandelen en fietsen naar Oudeschild. De R.K. kerk, de haven en het dorp gezien. Samen vissies gegeten en de middag in “Kaap Skil” doorgebracht. De jeugd was te gast in de OSG. Zij hebben intussen hun eigen Texel – Rügen contacten. Op de Rozendijk de avondmaaltijd van ganzenstoofpot met lekkers er om heen genoten.
    Woensdagmorgen namen we afscheid bij Kackzor. Daarna reden we naar de boot. Op de pier zwaaiden we onze gasten weer uit. Het waren dagen met prachtig herfstweer, fijne vriendschappen die weer versterkt zijn en..........volgend jaar mogen wij weer naar Rügen.    Martha de Graaf

Partnergemeente Bergen Rügen 24-28/10 (10-2015)
In het laatste weekeinde van de herfstvakantie ontvangen we als gemeente een groep gemeenteleden van de Evangelische Gemeinde Bergen auf Rügen. Ze komen met vijfentwintig mensen aan op zaterdag 24 oktober. Daaronder zijn veel mensen met wie al jaren hartelijke banden bestaan maar er zijn ook nieuwe gasten bij; jong en oud(er) van leeftijd.
Op zondagochtend 25 oktober vieren ze de dienst met ons mee. Ter ere van hen en vanwege het gekozen thema voor de uitwisseling, zal deze dienst een bijzondere vorm hebben. Met inhoud én gezelligheid, voor iedereen toegankelijk. 
Op de zondagmiddag trekken we de natuur in, naar De Hors. ‘s Avonds wordt er  gezamenlijk gegeten in de Witte Burght. Maandag is een “vrije dag”. Er is geen gezamenlijk programma maar de gastgezinnen én gasten kunnen zelf iets ondernemen, al naar gelang hun belangstelling en mogelijkheden. Er worden al tochten “naar de overkant” bedacht.
Dinsdag brengen we door in Oudeschild en omgeving. En ’s avonds is er weer een gezamenlijke maaltijd. Ditmaal in de schuur van de fam. Bakker. Het is tevens de afsluitende avond want op woensdagmorgen vertrekken de Duitsers in alle vroegte vanaf het parkeerterrein bij de AH.
Wie bij één van de programmaonderdelen wil aansluiten is van harte welkom!  De Rügengroep.
 

Van eiland naar eiland. (10-2014)
Vrijdag 19-9-2014 zijn we met de boot van 8.00 uur naar Rügen vertrokken. Rügen is een eiland in de Oostzee, door een brug verbonden met Stralsund.

Met 15 mensen, we zijn inmiddels een oecumenische groep, bezochten we de Evangelische Kirchengemeinde Bergen. Meteen op Rügen vlogen de kraanvogels over. Om 18.30 uur kwamen we in Bergen aan, daar werden we hartelijk ontvangen: "Willkommen Texel". Zaterdags zijn een aantal mensen naar de Ökumenischer Kirchentag Vorpommern in Stralsund gegaan. Voor de jongeren begon het vrijdagavond al. Thema "Frischer Wind in alten Mauern". Oude muren, die heeft Stralsund genoeg. Oude muren betekenen verblijfplaats, geborgenheid, traditie en erfdeel.

Na de openingsdienst, op de oude markt, met het speciale themalied, was er een ruim programma.

We konden kiezen, muziek, cabaret, musical, tentoonstelling, speciaal jeugdprogramma, markt van mogelijkheden, Ruth en Noach, ze waren er allemaal.

De dag werd afgesloten met gasten uit Zuid Afrika,  Tanzania, Polen, Zweden en USA in een oecumenische viering. Het themalied, een gezongen Kyrië en weer de gekleurde vanen waar de wind in speelde: "Kom Heilige Geest". Tenslotte de Agapè viering met brood en wijndruiven. Ruim 2000 mensen gingen weer uiteen. Anderen hebben de dag op Bergen doorgebracht. Zij zijn met hun gastgezin naar de bovenste punt van Rügen geweest, dat is Cap Arcona, met 3 vuurtorens bij elkaar. Of gingen naar de havenplaats Sassnitz.

Zondagmorgen de kerkdienst in de Mariënkirche.

We hingen een lange kolom van draden op in de 7 kleuren van de regenboog. Die de veelkleurigheid maar ook de verbondenheid van onze kerken uitbeeldde. Samen geknoopt, maar niet te strak want dan gaat het knellen. Na een begroeting hebben we de draden verdeeld, waardoor er een tent ontstond.

We zongen het 7 kleurenlied, onder begeleiding van de klarinet. Daarna een oude schoolkaart, met de route van Texel naar Rügen aangeboden. Mooi uitgesneden, met de tekst 777 km! De voorbeden waren gezamenlijk voorbereid. Iedereen kreeg bij de uitgang een rode tulpenbol. Rood, de kleur die warmte geeft. De kaarten met uw groeten hangen op het prikbord.

's Middags liepen we het boomtoppad en bezochten het informatiecentrum, waar we een prachtig uitzicht over het eiland hadden. ’s Avonds hebben we gezellig samen van een heerlijk visbuffet genoten.

We kregen een verslag van de bijeenkomst van partnergemeentes uit Vorpommern met Nederlandse plaatsen, heel informatief. We sloten de dag af met Taizé liederen. Maandagmorgen weer op tijd verzamelen voor een bezoek aan het Bijbelcentrum in Barth.

Dit is wat we hebben ondernomen, maar wat er gebeurt tijdens dat samen optrekken, eten en bij elkaar overnachten, dat is waar het om gaat.

Het waren weer drukke maar mooie  en waardevolle dagen. Uitgezwaaid door onze vrienden in Bergen.

Onderweg vlogen de kraanvogels weer over. De vogel van geluk! Namens de Rügengroep, Carla Stark en Janneke Tolsma.

Vervolg: Rügen

Ik ben afgelopen week naar Rügen geweest. Dit omdat mijn moeders werk al heel lang een uitwisseling heeft met de kerk in Rügen. Vorig jaar waren de mensen uit Rügen hier, en ik vond het toen ontzettend gezellig. Ik ben toen goede vrienden geworden met Julian en Jannes. Ik heb ook mail+ wattsapp contact gehouden met ze, en ze hadden me dit jaar uitgenodigd voor de ‘Kirchentag’ in Stralshund.

Maar eerst moet ik zo’n 777 kilometer rijden met de auto om daar te komen. Na een autoreis van 6 uur  denk ik  kwamen we aan bij de ontmoetingsplaats: De Burgerking van Stralshund, die ligt onder de brug die je naar Rügen brengt.  Ik vond het ontzettend leuk Julian en Hannes weer te zien, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik een beetje zenuwachtig was. Maar dat ging al snel over, want we konden het als vanouds weer goed met elkaar vinden.

We liepen Stralshund in, en ze vroegen me of ik honger had. NOU EN OF, na zo’n lange reis. Dus toen ging Jannes (dit doen ze vaak, die Duitsers) mijn tas alvast naar een huis van een vriend van hem brengen zodat ik die niet de hele avond hoefde mee te zeulen. Ik ging in de tussentijd met Julian naar SUBWAY. Dat is zoiets als de la Place alleen hebben ze daar alleen maar broodjes. Hij raadde me het beste wat er volgens hem te krijgen was aan en het smaakte heerlijk.

Toen was tijd om naar het marktplein te gaan, want daar was het jeugdprogramma van de Kirchentag. Julian stelde me aan zijn vrienden voor en ze waren erg aardig! Ze vonden het ook erg grappig dat ik voor Borussia Dortmund was (een voetbalclub uit Duitsland) Er stonden heel veel stoelen op het plein, en die waren allemaal gericht op een podium waar wat toneelstukjes werden opgevoerd, en waar muziek werd gemaakt. Na zo’n 2,5 uur praten en luisteren en een beetje niksen was het tijd om in een grote polonaise de kerk in te gaan. Die was supercool verlicht met  felle kleuren en er werd een coole orgelversie van ‘one day’ gespeeld. Die Duitsers weten wel hoe ze een sfeer kunnen creëren!

Nadat er een kleine dienst voor de vrede was geweest, gingen we naar wat voor de meesten de slaapplaats zou zijn: een school. Het was daar erg gezellig, want er was een vuur waar iedereen omheen kwam zitten en waar we een beetje kennismaakten. Na 2 uur ofzo ging Julian even op onderzoek uit of er nog iets te doen was. Dat bleek het geval en niet veel later stond ik in een zinderende sporthal samen met 9 zwetende jongens en 2 toeschouwers klaar om een penalty die ik zelf had versierd te gaan nemen. Onderkant lat erin BAM dat is nog eens lekker binnenkomen!

Ik denk dat ik daarna nog lekker een uurtje heb door gevoetbald, en wat heb gekletst toen er een groep ‘teamers’ (soort van jeugdleiding, waaronder Julian) aan mij vroeg of ik mee wou wat drinken in de stad. Dus niet veel later liep ik met ze naar een schotse Pub. Het was erg gezellig en ik vond het best wel vet om met hun daar te zitten.

Ik denk dat we er een uur hebben gezeten en dat we toen (we= Julian, Jannes) terug naar de school zijn gelopen, onze spullen hebben gepakt en dat we toen naar onze slaapplaats zijn vertrokken. Die was in de kamer van een student op een slaapbank. We moesten om de flat (waarin de kamer lag) over een paar hekken klimmen want de meesten waren al gesloten.

Daar heb ik toen heerlijk geslapen+ ontbeten.
De volgende dag waren er veel activiteiten rond de kerk en was er een dienst. Dat was ongeveer de kirchentag in Strlashund.
Elias Marseille

Texel naar Rügen. (09-2014)
In september is het zover, we gaan dan weer op reis naar het voormalige Oost-Duitse eiland Rügen.
Er is een jaarlijkse uitwisseling tussen de Evangelische kerk in de stad Bergen met de R.K. parochie en de Protestantse Gemeente te Den Burg.
De inmiddels ontstane vriendschapsbanden zijn hecht.
We verheugen ons erop om elkaar weer te zien!

Het plan is om op vrijdag 19 september te vertrekken en dinsdag 23 september weer terug te komen.

In Stralsund rijden we de mooie nieuwe brug op naar Rügen.
Zaterdag 20 september is de oecumenische kerkendag in Stralsund, ..... sodass wir am Sonntag in Bergen den Gottesdienst  gemeinsam feiern. En juist dat "gemeinsam" maakt het verblijf met elkaar zo waardevol.
U bent uitgenodigd om mee te gaan!
Namens de Rügen- Texel groep, Ria Witte en Janneke Tolsma.

Van eiland naar eiland. (11-2013)

               
Onze gasten van Rügen kwamen donderdagavond 3 oktober al op Texel. De soep en een licht hapje stonden klaar voor de reizigers en Texelaars. Later werd er nagepraat bij de gastgezinnen. De wandeling in de Slufter is telkens weer een belevenis en de zon werkte mee zodat er lekker gewaad kon worden door de geul en aan het strand. De avondmaaltijd was een nieuw experiment. In 3 groepen van 16 personen fietsten we steeds naar een ander adres voor een voor- hoofd- of nagerecht. Zo kom je nog eens ergens te eten en tref je telkens andere tafelgenoten. Een leuke formule om elkaar te leren kennen. Zoals te zien is op de foto waren we zaterdagochtend te gast bij de jarige RK kerk. Bijzonderheden van het gebouw kregen we te horen van de kosters Giel en Wim. Bijzonder was de sacristie waar de fraaie bekers en de mooie gewaden waren te zien. Daar was ook gelegenheid om met Dyo een paar liederen te oefenen voor zondag. In de middag werd Oosterend verkend aan de hand van de bomenroute. In de muzieknis werd dit keer de traditionele warme chocolademelk door Ria geserveerd. Na een bezoek aan de kerken werd in de Parel het avondeten klaargemaakt. Een Mexicaanse avond waarbij taco’s werden gevuld, om het dan netjes te eten is een kunst op zich. De chocoladefontein met ijs was vooral voor de kinderen een feest. 

Op zondag was de groep bij de musical in de Burght waar nog ruimte was voor een lied en het aanbieden van kalenders. ‘s Middags waren de kinderen in Oudeschild bij het speelschip. De volwassenen leerden over Elia de profeet. Voor een symbolisch altaar waren er 12 vuurstenen van de Rügense Steilkuste mee genomen. Een emotioneel moment toen zij die neerlegden en de kaarsen aanstaken. Met ruim 50 mensen aten we gevulde pompoenen in de Witte Burcht en spraken we over de dagen die we samen deelden. Maandagmorgen werden onze 20 gasten weer uitgezwaaid vanaf de havenpier. Het waren fijne intense dagen met elkaar en wat een prachtig weer. We zien uit naar ons bezoek in 2014. Namens de Rügengroep Martha de Graaf en Daan van Sijp

Van Eiland naar Eiland! (09-2013)
Op 3 oktober 2013 krijgen we weer bezoek van de mensen uit Bergen op het eiland Rügen.
Met dit voormalige Oost Duitse eiland in de Oostzee hebben we als Protestantse Gemeente en R.K. kerk van Den Burg vanaf 1992 een vriendschapsband.
Inmiddels zijn we met de voorbereiding begonnen, hoe we het eerste weekend van oktober met elkaar zullen doorbrengen. Samen iets ondernemen, om zo elkaar beter te leren kennen.
We verheugen ons erop!
Het is geen besloten groep, wie mee wil doen is zeker welkom.
Namens de werkgroep "Rügen", Janneke Tolsma.

Van eiland naar eiland (09-2012)
Op vrijdag 7 september 2012 vertrekt een groepje mensen naar het eiland Rügen, aan de Oostzee, in het voormalige Oost Duitsland. Precies 20 jaar geleden zijn we voor de eerste keer naar Rügen gegaan  Het is een uitwisseling tussen de Evangelische Kirche van Bergen en de RK kerk met de PKN kerk uit Den Burg. In de loop van die jaren is er een hechte vriendschap ontstaan, waardoor we er elk jaar naar uitkijken om elkaar te ontmoeten. Op Texel vierden we in januari het Nieuwjaar van de Bomen, wat ons er toe bracht om een boom in Israël te planten en naar Rügen een appelboom mee te nemen. We wensen ze een goede oogst toe. U hoort er nog van! Namens de Rügengroep, Janneke Tolsma.

Reisverslag (09-2012)
Een groep van 12 mensen is begin september 2012 een lang weekend naar Rügen gegaan. Dit jaar is het het Israëlische jaar van de bomen en hebben we hier op Texel het bomenfeest gevierd. Daarom was het idee geboren om een boom te laten planten in het Nederlandse bos ter ere van het 20-jarig jubileum van onze bijzondere vriendschap met de gemeente van Bergen op Rügen. Natuurlijk hadden we ook een cadeau meegenomen voor de gemeente. Het was niet echt een klein kadootje, namelijk twee appelbomen (Elstar), die zelf bevruchtend zijn maar in elkaars nabijheid elkaar toch versterken: Mooie symbolen. Omdat wij de meeste plek in de auto hadden, kwamen de symbolen bij ons in de auto terecht. Echt lekker zo’n uit de kluiten gewassen luchtverfrisser in de auto.

Op Rügen werden we heel gastvrij ontvangen in hun “witte schakel”, het bijgebouwtje van de kerk. Het was heel fijn om onze vrienden na zo’n lange tijd weer terug te zien. En naast oude bekenden waren er ook nieuwe gezichten. Een gemêleerd gezelschap. Na een kort samenzijn, gingen we ieder met onze gastgezinnen mee.

Het weekend was erg gezellig en gevuld met verschillende activiteiten. Zaterdag hebben we een rondvaart gemaakt met een veerboot in de buurt van de hoge brug naar Rügen. Vanaf de boot hadden we een mooi uitzicht op het eiland, de brug, de immens grote scheepswerf en de stad Strahlsund. Vervolgens kregen we in Kranzdorf, een plaatsje waar geestelijk gehandicapte mensen een dagbesteding wordt geboden een rondleiding. Echter niet voordat we uitgebreid getrakteerd waren op “Kaffee mit Kuchen”, lekker in het zonnetje op een groot terras. Het dorpje bestond eigenlijk uit 1 grote boerderij met een aantal bijgebouwtjes. Tijdens de rondleiding werd ons het hele scala van werk op de boerderij getoond van de ganzen (voor kerst), de varkens tot de groente- en bloementuin en de kassen en als laatste was er nog gelegenheid om producten te kopen, waaronder vers brood en keramiek.

’s Avonds kregen we een uitgebreid soepbuffet voorgeschoteld, gevolgd door een borrel en veel gezelligheid. Die Rügenaren weten wel hoe ze een feestje moeten vieren.

Zondag hebben we in de kerkdienst het “lied van de Bomen” ten gehore gebracht, alvorens de cadeaus te overhandigen. Na de dienst was er weer “Kaffee mit Kuchen” op het kerkplein en gelegenheid om met iedereen bij te kletsen. Ook hadden we nog cadeaus meegebracht voor Silke, die toevallig jarig was vandaag. Na afloop konden mensen die dat wilden nog de kerktoren beklimmen en dat was zeker de moeite waard, want het uitzicht vanaf de kerk, die ook nog eens bovenop de berg staat, was adembenemend.

’s Middags werden we rondgeleid over het schiereiland Pulitzer, waar veel roofvogels gehuisvest zijn.

’s Avonds werd de verjaardag van Silke gevierd op de kegelbaan onder het genot van een glaasje en een barbecue. Op de kegelbaan werd er tussen diverse mensen (ik noem geen namen) hard gestreden wie de hoogste score kon halen in tien worpen.

Op maandag kwam een langgekoesterde wens van een aantal Texelaars uit en zijn we naar het eilandje Vilm geweest. Dit eilandje is al lang een reservaat en zelfs gesloten voor het normale volk in de DDR tijd. In die periode werden er op dat eilandje vakantieverblijven gebouwd voor de hoge ministers. Dit kwam de natuur eigenlijk alleen maar ten goede en nog steeds mogen maar een beperkte hoeveelheid toeristen het eiland bezoeken. Er staan daar eeuwenoude bomen in de meest spectaculaire vormen. Hier is de natuur nog echt natuurlijk.

Naast plezier maken en mooie dingen bekijken, was er dit weekend ook genoeg tijd voor een goed gesprek. Zo kregen we een indruk van hoe het leven moest zijn in de DDR-tijd en wat voor effect de val van de muur in 1989 had in het persoonlijk leven. Daarnaast heb ik ook diverse Texelaars beter leren kennen. En hoewel dat natuurlijk ook op Texel had gekund, moet je daar eerst 750 km voor rijden om je op een ander eiland te begeven.

Het lange weekend werd met een eigen meegebrachte lunch afgesloten op het strand. Een reporter van een lokale krant kwam nog langs om het verhaal van onze 20-jaar durende vriendschap vast te leggen. Volgend jaar komen ze hopelijk weer hier. Ik kijk er nu al naar uit!   Janine Nauw