Welkom op de site van Protestantse Gemeente te Den Burg
Een belangrijk communicatiemiddel in onze gemeente is de zondagsbrief, welke voor aanvang van de kerkdienst
wordt uitgereikt. De laatste zondagsbrieven vindt u op onze website incl. de liturgie van de (komende) zondag:
naar de zondagsbrief.......

ACTIE4KIDS 2017 – 2018 VAN START (09-2017)
De voorbereiding voor Actie4kids 2017 - 2018 is van start gegaan! Samen met u willen wij 50.000 kinderen blij maken met een mooie versierde schoenendoos vol met schoolspullen, hygiëne producten, speelgoed en een knuffel. Dit jaar gaan de schoenendozen naar landen in West Afrika, Oost Europa, het Midden Oosten en de kinderen van vluchtelingen in Europa. Meer info: http://www.actie4kids.nl/

Vredeszondag 17 september 2017 (09-2107)    Thema van de Vredesweek: de kracht van verbeelding.  lees verder.......

Startzondag 1 oktober  (09-2017)

Hoe smaakt uw gemeente? Wat kunnen we mensen laten proeven in onze kerk?

Hoe kunnen we de buren, de kennissen, iedereen in het dorp overhalen om

eens van onze kerk te gaan proeven?  lees verder.......

 

Bijzondere diaconale collectes september. (09-2017)
Op 3 september is de diaconale collecte bestemd voor St. Broodnodig op Texel  oftewel de Texelse Voedselbank. Deze stichting zorgt er voor dat de deelnemers elke week een verantwoord pakket krijgen met in ieder geval voldoende groente, vlees, aardappelen, rijst of macaroni om 3 dagen een warme maaltijd te kunnen bereiden, aangevuld met fruit, melk, brood, yoghurt, koffie, thee, zeep enz. 
De opbrengst van de diaconale collecte van 24 september gaat naar kerken in Syrië, lees verder......

Zin in Film (09-2017)
Dinsdag 26 september is er de eerste “Zin in Film” van dit seizoen. En dit keer geen speelfilm maar een documentaire in drie delen. We kijken er twee delen van, anders wordt het te lang en te veel op één avond.
U bent welkom om 19.30 uur in De Schakel.
Kost nog steeds niks en gasten zijn welkom. Nieuw is dat we de documentaire gaan streamen vanaf internet!   lees verder..........

Hoorns Byzantijns Mannenkoor (09-2017)
Eind november 2002 heeft u kunnen genieten van een optreden van het Hoorns Byzantijns Mannenkoor. Daar was toen alle aanleiding voor want de restauratie van ‘de Burght’ was net afgerond, mede dankzij de inzet van veel vrijwilligers. Nu zijn we 15 jaar verder en in die periode hebben heel veel gemeenteleden zich buitengewoon positief opgesteld in allerlei functies zoals het schoonhouden van de kerkelijke gebouwen, pastoraal werk, kerkenraadswerk, het maken van veel verslagen en notulen enz. enz. Daar wil de kerkenraad u voor bedanken en alle ‘grote’ en ‘kleine’ vrijwilligers van de Protestantse gemeente van Den Burg worden hierbij uitgenodigd om het concert van het HBM bij te wonen op zaterdag 16 september om 16.00 uur in ‘de Burght’.
lees verder.......

Bazaar 2017 (09-2017)    Op 3 November is dit jaar de Bazaar gepland.
Kunt u dat alvast in uw agenda zetten, want hulp hebben we altijd hard nodig !!!
U kunt misschien ook al wat prijsjes of afgedankte spulletjes voor ons bewaren.
Daar zijn we heel blij mee, tegen die tijd willen we dat ook graag bij u ophalen.
Een groet van de Bazaarcommissie.

Voorganger in gesprek........

 In de dienst van zondag 16 juli
 maakte de jeugdouderling deze
 opname van voorganger de Roest in
 gesprek met de jeugd.

 Je moet wat doen om de jeugd te bereiken....

 

 Wandelen op woensdag 19 en 26 juli  (7/8-2017)
Het zijn de mooiste maanden van het jaar dus wandelen we ook in juni en juli elke woensdag rond Den Burg. Pratend over wat we zien en beleefd hebben.
Een uurtje zijn we onderweg, lopend in matig-vlot tempo. Aanvang 13.30, verzamelen vóór de Burghtkerk. Wie een keertje mee wil wandelen is van harte welkom.
Wikke Huizing.

Verslag Gemeenteavond 7 juni 2017 (7/8-2017)
Er waren circa 30 personen aanwezig. Na 1. Welkom door voorzitter Jan Vonk, verzorgde dominee Wikke Huizing de 2. opening met een lezing uit het evangelie van Marcus. Hiermee nam ze een vervolg op haar voorwoord in het kerkblad van juni. We zongen met elkaar lied 56 uit het Oude Liedboek “Ga in het schip zegt gij”, een lied dat de onlangs overleden meneer Eekma zo mooi vond en zo passend was bij de bijbeltekst.
 lees verder......

Bijzondere collecten (7/8-2017)

16 juli en 27 augustus is de collecte bestemd voor het Eilandelijk Diaconaal Project en dat is momenteel “Hospice Texel”. Een kleinschalig “Bijna Thuis Huis” betekent een gastvrije plek voor Texelaars die ongeneeslijk ziek zijn en de laatste maanden van hun leven niet thuis kunnen of willen doorbrengen.
Op 30 juli en 3 september gaat de opbrengst van de collecte naar St. Broodnodig op Texel oftewel de Texelse Voedselbank.
De collecte van 13 augustus is bestemd voor Kerk en Actie, in dit geval voor Kinderen in Egypte.
lees verder...... 
 

 


BAZAAR
(1-05-2017)
  

 Heel veel dank aan alle medewerkers die de bazaar (22 april) weer hebben verzorgd.

 Alle lekkere vis ging weer gretig van de hand.

 De voorjaarsbazaar heeft € 2.186,92 + 1 valse euro!?

 en 1 euro aan collecte bonnen opgebracht.

 M
isschien wordt nog een kerkbankje verkocht en

 een kleine gift en nog een aangeleverde telescoop staat op Koopplein.

 lees verder......

Onderhoud toren 'de Burght' (05-2017)
Het is niet te missen, er wordt hard gewerkt aan het groot onderhoud van de toren van De Burght. 2 mei om 8.15 uur plaatste wethouder Kingma het glimmende haantje weer op de toren. lees verder.......

Jesus Christ Superstar op Texel! (04-2017)

De Texelse kranten hebben er al veel over geschreven, maar ik wil iedereen via het kerkblad nogmaals van harte uitnodigen om naar deze bijzondere uitvoering van het Paasverhaal te komen kijken en luisteren:  lees verder.......

 


Uitdelingen van de schoenendozen (04-2017)
In Moldavië zijn de schoenendozen gedurende de Kerstdagen uitgedeeld door Youth for Christ en Hope and Future Moldova. Van Hope and Future ontvingen we een mooie bedankbrief met ontroerende verhalen van de kinderen, ouders en de organisatie zelf. lees verder.....

 


  

              Van de predikant (02-2017)
                  
En toen was het zover….
              bevestiging en intrede in de
              Protestantse Gemeente.
              De vorige maand schreef ik dat ik
              ertegenop zag én ernaar uit keek.
              De middag zelf was, in mijn
              beleving, een mooie mix van serieus
              ritueel en verkondiging  lees verder........
 
Ontwikkelen van een visie OP DE TOEKOMST VAN DE KERKGEBOUWEN DE BURGHT EN DE POORT
'Alles in het werk voor behoud van de kerk'
 lees verder.......

Zelf aan het werk voor Behoud van de Kerk - VIND (02-2017)
Een levendige discussie vond woensdag 18 januari plaats in kerkgebouw de Poort. Naar aanleiding van de drie inspiratieavonden “alles in het werk voor behoud van de kerk” was het nu de beurt aan de aanwezigen zelf. De vraag die voor lag: Is het in de toekomst mogelijk een kerk-naar-buiten te worden met behoud van de eigen identiteit. Wat zijn de mogelijkheden en wat moet absoluut niet verloren gaan. lees verder.......

Kinderkerstfeest (01-2017)

Op de zondagmorgen van de vierde advent zag
 de  leiding van de kindernevendienst
er wel heel
 bijzonder uit! 
lees verder.......


                                   Tijdens de adventsweken hebben de kinderen ook een ster geknutseld

Kerstfeest met Basisschool 'de Fontein' in de Burght (01-2017)

 

Met de kinderen van De Fontein vierden we Kerst in de Burght. Onder klokgelui kwamen ze binnen en ze zongen prachtig met het orgel mee. Ook werd er een kerstspelletje opgevoerd en de kleuters zongen het bekende “Kling klokje klingeling”. W.H.

 Actie-4 kids  (20-12-2016)
In het vorige bericht hebben we u deelgenoot gemaakt van onze zorgen:Actie4kids loopt al een aantal jaren terug.
We zijn blij en dankbaar dat we zo snel al kunnen melden dat de teruggang gestopt is en dat er zelfs sprake is van een lichte stijging.
Dit geldt voor zowel Nederland als België. Dank voor u support en gebed.
Als u dit bericht leest zijn de schoenendozen voor Sierrra Leone, Roemenie, Pakistan en Moldavië al gecontroleerd en op transport gesteld. In de eerste helft van januari volgen de schoenendozen naar Togo,en Griekenland.

 

 Kijk voor het laatste

 nieuws op de website

 www.actie4kids.nl

 

 Verslag van de derde inspiratieavond 16-11 De Burght.  (12-2016)
Kerken zijn bakens van betekenis betoogde Peter Breukink, voorzitter van Stichting Oude Groninger Kerken afgelopen woensdag tijdens de derde inspiratieavond in De Burght. Kerkgebouwen hebben niet alleen betekenis voor kerkleden, maar voor iedereen. lees verder......

Verslag bazaar op 4 november 2016 (12-2016)
 
De Bazaar van 4 november ligt weer achter ons en velen zijn druk in de weer geweest met het verzamelen en verkopen van goederen, schenken van koffie en thee in de Burght met de keuze uit diverse soorten gebak!! En natuurlijk de onovertroffen oliebollen die allemaal zijn verkocht. Ook het rad van fortuin, de bingo en de lotenverkoop hebben bijgedragen aan een uitstekende opbrengst van ruim € 4500 waarvan € 4000 is bijgeschreven op de rekening van de kerkrentmeesters. Hartelijk dank voor iedereen die hieraan heeft meegewerkt en natuurlijk ook de mensen die alle goederen en lootjes hebben gekocht. meer: lees verder...........

Jeugd & Jongeren   Nienke bedankt!!!    lees verder.......

Interkerkelijke Vrouwencontactgroep Texel (09-2016)
Gedurende zeven woensdagen deze zomer waren er veel zusters en broeders druk bezig in de Burghtkerk voor een project van de Wilde Ganzen in Cambodja. Samen hebben net de duizend euro gehaald, een mooi resultaat. Wij willen alle zusters en broeders bedanken, die ons hebben geholpen bij het werk, die alle weken bloemen, taarten en andere producten brachten. Ook de vele breisters aan de zwachtels hartelijk dank. De zwachtels zijn inmiddels onderweg naar de Leprazending in Apeldoorn, die voor een goede bestemming zal zorgen in Afrika.
Martha, Jeanny, Anneloes. Thea en Tiny, gastvrouwen op de woensdagen 

Gespreksavonden over  Hooglied (07-2016)
De Israëlzondag van 2 oktober had als thema het bijbelboek
  Hooglied. In Noord-Holland Noord is er op die middag een
  voorstelling rond dit bijbelboek en schilderijen van Marc Chagall
 
  Daarom waren er in september twee avonden met o.a. lezingen
  over dit bijzondere bijbelboek o.l.v. ondergetekende.
  Sjier haSjieriem heet het boekje in het Hebreeuws; het mooiste lied.
  Het wordt aan koning Salomo toegeschreven.
  Voor iedereen die van liefdespoëzie houdt en van gesprek.
  De bijbelstudie vond plaats op de woensdagen 7 en 14 september.    Wikke Huizing .


Verslag Gemeenteavond 18 april 2016
(06-2016)
 lees het verslag .......

Basisschool 'de Fontein' in de Burght (23-03-2016)

 Op woensdag 23 maart vierden de leerlingen van
 de basisschool 'de Fontein' hun paasfeest in
 De Burght. Ongeveer 190 kinderen in de kerk.
 Geweldig!
 Onder leiding van juf Malon Kalk speelden een
 aantal leerlingen het lijdens Evangelie.
 Da. Wikke Huizing vertelde het een en ander
 over de bijzondere dingen van het kerkgebouw.
 lees verder........

 

 


Voorjaarsbazaar  2016 in De Poort.
(02-16 -2016)

 
 De opbrengst van de Bazaar van 5 feb. bedraagt  1950,25 !!
 Wat was het weer een geweldig bedrag.
 Heel veel dank aan alle mensen die zich weer hebben ingezet.
 Het vele werk voor de inzet van het vis bakken.
 Dank ook aan alle sponsors.
 En wat zijn er weer veel spullen en prijzen gebracht.
 De overige spullen gaan weer naar een goed doel;
 alle boeken zijn naar de verkoopschuur in Den Hoorn gebracht.
 Thomas ook bedankt voor het rondbrengen van de flyers, super.
 Hartelijke groeten van de Bazaarcommissie.
 

Nacht Zonder Dak – 21 november 2015 (12-2015)

 Na weken van voorbereiden, geld inzamelen,
  repeteren,  aankondigingen op de radio en in de krant,
  creatieve workshops  bedenken en kartonnen dozen
  verzamelen, was het dan  eindelijk zover:
 
  
  de Nacht Zonder Dak!
 lees verder............

Bazaar 2015.  (12 2015)
De bazaar van vrijdag 6 November was weer gezellig en druk, er stonden weer veel mensen voor de kerk te wachten voor dat ze naar binnen konden dat hebben we al een hele tijd niet meer gehad, misschien toch de reclame. De opbrengst dit jaar was 4250,00 netto, daar zijn we toch weer heel blij mee. lees verder.........


Actie4kids.
  (12 2015)

BEDANKT.  12 november zijn er 91 schoenendozen naar de overkant gebracht.
 Weer een heel mooi gezicht al die prachtige versierde gevulde  dozen.
 Ook zullen er dit jaar extra gevulde rugzakjes naar de vluchtelingenkampen gaan. 
 Iedereen jong en oud en niet te vergeten de Diaconie, de D.A. bedanken we voor
 het sponseren van zeep ,tandpasta enz. Heel erg bedankt die hieraan hebben mee|
 gewerkt,
 zowel binnen als buiten de PKN gemeente Den Burg.   
 Alide en Tineke.

 

Verslag gemeenteavond 21 oktober 2015  (12 2015)
 Ds. Wikke Huizing opent de bijeenkomst met woorden over het bijbel lezen in de nieuwe vertaling met woorden uit Marcus 6 de verzen 45-52. De apostelen varen met tegenwind over het meer, moeten hard roeien en zien maar weinig resultaat.  lees verder........


 

40 jaar organist (09-2015)
Dit jaar is Jan Kruithof 40 jaar als organist aan onze gemeente verbonden. Talloze diensten heeft hij op het orgel begeleidt en zo meegewerkt aan het doorgeven van de verhalen. Kerk zijn, is samenwerken, ieder heeft daarbij een eigen rol en kan niet gemist worden. In Jan zijn geval is gelukkig goed vastgelegd wanneer hij begonnen is, zodat aan zijn jubileum de gepaste aandacht geschonken kon worden. De organist is daarbij iemand die een bijzondere plek in neemt, een eredienst zonder orgelspel zou toch iets wezenlijks missen. Op zondag 30 augustus is Jan na de dienst door Ben Daalder als voorzitter van de kerkrentmeesters toegesproken en bedankt voor zijn inzet, in de hoop en verwachting dat deze met het zelfde enthousiasme dit belangrijke weg nog lang zal mogen voortzetten. Als dank kreeg hij een boek van Jac. P. Thijsse waar hij volgens zijn vrouw al lang naar opzoek was, zij kreeg uiteraard de bloemen voor haar ondersteuning van zijn werk.

Kindernevendienst (14-07-2015)  Afscheid Ellen Vlaming + start fietstocht naar Oudeschild

 

 

 

 

 

 

“TX 600: Stad geboren in de kerk” (05-2015)
  Op Goede vrijdag gaven de vier kerken uit Den Burg er feestelijk aandacht aan dat
  Texel 600jaar geleden stadsrechten heeft gekregen. Het christelijk geloof en de kerken
  zijn al die jaren in Den Burg en op Texel van grote betekenis geweest,
  de kerken maken deel uit van het cultureel erfgoed. lees verder....

 

Vanwege Texel 600 organiseerden de vier kerken een gezamenlijke tentoonstelling in de Burghtkerk. (05-2015)
Elke kerk kreeg een eigen hoek waarin ze bijzondere voorwerpen uit hun verleden exposeerden.  lees verder.......

Restauratie historisch torenuurwerk (04-2015)
De restauratie van het historische uurwerk uit de toren van de
 Burght verloopt voorspoedig. Naar verwachting zal het torenuurwerk
 in de 2e week van april teruggeplaatst worden in de toren.
 In een aantal regionale en plaatselijke kranten is de afgelopen
 maanden reeds de nodige aandacht aan deze restauratie besteed.
 Aan de hand van een aantal kenmerken denken deskundigen van de
 Stichting tot behoud van het Torenuurwerk dat het uurwerk tussen
 1530 en 1570 moet zijn gemaakt. lees verder...

Kerkhof: (06-2013)
Alle gegevens zijn door Gijs Bouw nu in een speciaal beheerprogramma voor kerkhoven ingevoerd.
De achterstand met het aanbieden van verlengingsovereenkomsten voor de grafhuur kan nu worden
weggewerkt. Er zijn ruim 500 grafplekken, met per plek plaats voor maximaal drie personen.
Het grootste deel van de plekken is nog vrij.  lees verder.........

Gedicht.
Vrijwilliger zijn ---
Is vrijwillig
Maar niet vrijblijvend
Is verbonden
Maar niet gebonden
Is onbetaalbaar
Maar niet te koop
Is positief doen
Met als enige doel
Voor jezelf en de ander
Een goed gevoel
Bedankt.

 (Dit gedicht is overgenomen van de site: GedichtenStad.nl, de auteur wordt daar niet genoemd)

Fusie gereformeerde kerk en hervormde gemeente (05-2011)

   In een feestelijke dienst werd zondag
   8 mei 2011 de fusie getekend tussen
   de hervormde gemeente en gereformeerde
   kerk van Den Burg. Leden van de kerkenraad
   tekenden de notaris Dogger voorgelezen
   stukken en er werden twee kunstwerken
   overhandigd, één van Cobie Bremer,
   gemaakt met het nieuwe logo en een
   houtsnijwerk van Marcel Tielemans. 

    Bron: Texelse Courant

   Klik voor meer foto's van deze dienst op
   'Fusiedienst 08-05-2011' aan de rechterzijde
   van deze pagina.

*  Vervangen van de leien 'de Burght' kerk (2010)
Omdat we hoorden dat mensen het bankrekeningnummer kwijt waren hierbij nog een keer dat nummer:

        1552.96.841 t.n.v. Restauratiefonds NH kerk.

Voor € 25,- sponsort u één lei en ontvangt u een certificaat met het nummer van de lei die namens U op
het dak wordt gelegd. En als U vijf leien of meer sponsort dan ontvangt u een certificaat en wordt niet
alleen een nummer maar ook uw naam op de leien gezet.
Heeft u vragen bel dan naar 06.14.31.52.53. Namens de werkgroep “nieuwe leien”
   lees verder..........

                       

                "Ereburgers kopen eerste nieuwe leien kerkdak"
                Druk op onderstaande link om het artikel te bekijken
:
               
http://www.texel-plaza.nl/nieuws/artikel.php?id=40672